
Het Carnivoordieet
Inleiding
Het carnivoordieet is een eetpatroon wat redelijk omstreden is. Het eten van dierlijkvoedsel wordt momenteel weggezet als klimaat belastend. Daarnaast speelt natuurlijk het dierenwelzijn een rol in de keuze voor wel of geen dierlijkvoedsel consumeren.
Aan elke dieetkeuze hangen voor en nadelen. Zelf heb ik al veel diëten uitgetest voor kortere en langere periodes. Zo heb ik een vetarm dieet voor zeker 1 jaar volgehouden in de tijd dat ik bodybuildinggericht aan het sporten was. Op langer termijn kreeg ik langzaam meer klachten en duurde mijn herstel steeds langer. Klachten zoals slaapproblemen en darmproblemen waren hierbij zeker aanwezig.
Daarnaast heb ik 3 maanden optimaal vegetarisch voedingspatroon gevolgd zonder suppletie. Hierbij was ik met name aan het sporten gericht op powerlifting. Wat ik toen niet wist dat ik door dit dieet behoorlijk wat voedingsstoffen mistte zoals Omega 3 vetzuren wat ontzettend belangrijk is voor herstel.
Ook heb ik nog 4 weken een veganistisch dieet gevolgd met aanvulling van suppletie. Het resultaat was al snel duidelijk. Ik raakte spiermassa kwijt, de levenslust, mentale kracht en slaapkwaliteit gingen hard achteruit en ook mijn huid en darmklachten kwamen weer tevoorschijn. Het is een zeer luxe dieet wat met dure supplementen aangevuld moet worden om het een beetje optimaal te krijgen. Te korten zoals Lysine, omega 3 DHA en EPA, B vitamines etc speelden een grote rol om mijn levenskwaliteit snel te laten zakken.
Tijdens en door de opleidingen tot Physis Specialist https://www.physis.academy/, Orthomoleculair Therapeut https://www.sohf.nl/ en heel veel zelf onderzoek vanuit de databases Pudmed en Cochrane ben ik mij gaan richten op totale vitaliteit. Het beroep als fysiotherapeut heb ik in mijn praktijk een nieuw leven gegeven dmv een brede aanpak.
Voorbeeld: Hoe kan je chronische rugklachten oplossen als er een darmklacht opspeelt? Je kunt theoretisch leven zonder rug, maar niet zonder darm. Het lichaam heeft hierbij altijd gelijk en dus moest ik met de cliënt aan de slag om deze darmklacht op te lossen. Een heel groot percentage + 90% van mijn cliënten hebben na een traject van 4 maanden afscheid genomen van die rugklachten dmv hun darmklacht op te lossen.
Het Carnivoor dieet kwam hierbij meerdere keren van pas. Ik ben dit voor mezelf gaan toepassen ivm een terugkerende darmklacht in de vorm van diarree/obstipatie en eczeem. Ik had al een natuurlijke manier van eten met de 80-20 regel. 80% eet ik goed en natuurlijk, waarbij ik 20% mag smokkelen. Helaas kwamen mijn klachten terug en ben ik overgestapt op een carnivoor-fruit dieet. Resultaat: Binnen 3 weken waren alle problemen weg. Hierbij was er geen 20% ruimte om te smokkelen. Onder smokkelen valt brood eten, frisdrank drinken, fabrieksvoeding eten, alcohol etc, etc. Voor sommige personen zal je een stukje extremer gaan en moeten ook nog het fruit laten staan.
Wanneer of met welke klachten zou ik dit voedingspatroon zelf zeker uittesten?
- Met darmklachten die niet verdwijnen.
- Reumatische klachten
- Coeliakie
- Ziekte van Crohn
- Eczeem/psoriasis problematiek als andere manieren niet meer werken
- Als je van uitdagingen houdt en extreem goed voor jezelf wilt zorgen
Waarom is dit voedingspatroon gericht op dierlijke voeding dan zo goed?
Er zijn meerdere redenen.
- Dierlijke voeding wat grasgevoerd is, bevat alle vitamines, mineralen, eiwitten en vetten die de mens nodig heeft. Zelfs vitamine C zit in dierlijk voedsel. Je hebt ook veel minder vitamine C nodig als je weinig tot geen koolhydraten eet.
- Dierlijke voeding is volledig eiwit en vetrijk wat belangrijk is voor herstel, hart en vaten, hersenfunctie etc. Plantaardige eiwitten zijn niet compleet, ze bevatten niet alle essentiele aminozuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Daarnaast mis je de EPA en DHA omega 3 die we alleen terugvinden in dierlijk voedsel uit de zee. (al komt er langzaam wat onderzoek dat algenolie ook functioneel kan zijn)
- Dierlijke voeding bevat geen afweerstoffen, zoals we deze terug zien in planten. Denk hierbij aan de stof lectines die we terug zien in bijvoorbeeld tarwe(brood/pasta) en aardappelen. Lectines zijn anti-nutrienten. De naam zegt het al, het is een stof wat voor belemmering kan zorgen van opname van voedingsstoffen. Het is de natuurlijke afweer van een plant op zichzelf te beschermen.
- Dierlijke voeding bevat geen gluten. Gluten is een ewit welke de darmslijmvlies aantast, waardoor de kans op een openbarriere (lekkende darm) groot wordt. Dit geeft ontstekingen.
- Dierlijke voeding is koolhydraatarm, wat neerkomt op dat je bloedsuikerspiegel geen hoge pieken maakt. Een hoge piek in de bloedsuikerspiegel betekent automatische aanmaak van insuline. Insuline is altijd een afbraakhormoon en zorgt bijvoorbeeld voor snelle veroudering.
- Dierlijke voeding is verzadigend. Dit zal ervoor zorgen dat je tussen de 1 en 3 x per dag gaat eten en zeker geen behoefde hebt aan tussendoortjes. Een hoge maaltijdfrequentie zorgt voor een hoge belasting van de darm(80% van het immuunsysteem). Dit kan op langer termijn voor darm gerelateerde klachten zorgen zoals het “Prikkelbaar Darm Syndroom” of andere niet verklaarbare klachten die zorgen voor afname van levenskwaliteit.
- Dierlijke voeding is Cholesterol rijk. Helaas wordt nog vaak cholesterol als slecht gezien, zelfs door medische specialisten. Cholesterol is echter een belangrijke stof waaruit veel hormonen worden aangemaakt zoals Testosteron, DHEA(anti stresshormoon), Progesteron etc. Daarbij is Cholesterol van groot belang voor vitaliteit. Ook is Cholesterol de beschermer van de vaten. Een soort brandweer die de brandjes komt blussen. (Het onderwerp Cholesterol wordt in een volgende blog verder besproken.)
- Dierlijke voeding bevat geen vezels. Uit onderzoek blijkt dat het weghalen van vezels bij bijvoorbeeld darmklachten een sterke afname geeft van deze klachten.
Voorwaarden voor een optimaal Carnivoor voedingspatroon
- Kies voor grasgevoerd of natuurlijk gevoerd vlees. Koeien eten groen/grasvoer. Geen soja, mais of tarwe. Deze 3 zorgen ervoor dat het vlees meer omega 6 bevat en daardoor een verhoogde kans op ontstekingen kan geven. Denk hierbij ook aan de kip, de kip is een omnivoor en eet dierlijk restafval, insecten en natuurlijk zaadjes.
Let altijd nog op het toepassen van medicatie en vaccinaties bij de dieren. Ga in gesprek met de boer die het vlees verkoopt.
- Kies wildgevangen vette kleine vis. Ondertussen is algemeen bekend dat wateren vervuild zijn met zware metalen en microplastics. Kleine vis eet minder en leeft vaak niet op de bodem. Denk aan de haring. Dit betekent ook minder zware metalen en microplastics. Wildgevangen betekent dat het uit de natuur komt. De gemiddelde zalm die we kunnen kopen, is een kweekzalm. Hierbij krijgen ze niet de natuurlijke voeding, beweging en wel medicatie zoals antibiotica. Vaak wordt er nog eens kleurstof toegevoegd, zodat de zalm een roze kleur krijgt. Helaas niet de juiste hoeveelheid omega 3 en met daarbij de nodige gif/medicatiestoffen.
- Kies voor ongepasteuriseerde melk en kazen. Oftewel rauwe melk en rauwmelkse kazen. Evt met A2 eiwit. Hierbij ontbreekt het A1 eiwit (Beta caseine) wat voor een aantal mensen slecht te verteren is. Denk hierbij ook waar aan: Wat heeft de koe gegeten? Rauwe roomboter is natuurlijk ook een juiste keuze.
Het kan zijn dat je alsnog niet tegen melkproducten kunt, dan laat je dit ook weg in het voedingspatroon.
- Kies voor de juiste vetten om in te bakken. Rauwe roomboter, ghee en niervet zijn hele goede keuzes. Ghee heeft een hele hoge verbrandingstemperatuur(rookpunt) en is hierbij een optimaal product om in te bakken.
- Eet orgaanvlees! Organen bevatten enorm veel vitamines. Zo is runderlever een hele goede multivitaminen. Hier kan geen kunstmatige multivitaminen tegenop.
LET OP! Het is een enorm beperkt voedingspatroon en wat ook heel strikt uitgevoerd moet worden. Het vraagt heel veel discipline en nee kunnen zeggen in je omgeving. Ook tegen het taartje wat je allerliefste oma speciaal voor jou heeft gebakken, omdat je net de nieuwe liefde van je leven hebt gevonden. Zou ik er zelf voor kiezen terwijl ik niet deze extreme klachten heb? NEE
Met alleen al een natuurlijk voedingspatroon zonder al die bewerkte producten kom je al heel ver. Maar heb je geen uitzicht meer en lijkt niets meer te werken? JA
Een interessante podcast van een collega fysiotherapeut die zijn eigen ervaring deelt:
Deze is natuurlijk ook op spotify te luisteren.
Een aantal bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22969234/ -> Darmklachten en geen vezels
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34934897/ -> Sterke verbetering vitaliteit
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34612096/ -> Vleesonthouders hebben meer angsten en depressie
Reactie plaatsen
Reacties